Informatii Utile

Cresterea prepelitelor japoneze pentru oua si carne este o afacere cu un potential de exceptie.

Aceasta situatie se datoreaza faptului ca oul de prepelita este un medicament extraordinar, care poate vindeca o serie de afectiuni.

Daca v-ati gandit la cresterea prepelitelor, atunci este imposibil sa nu fi auzit deja de calitatile iesite din comun ale acestui aliment care inglobeaza o cantitate impresionanta de vitamine.

O cura cu oua de prepelita rezolva probleme grave de sanatate, cum ar fi afectiuni ale inimii, ale stomacului sau ale sistemului circulator, si asta fara niciun fel de alte medicamente.

Tocmai acesta este motivul pentru care sute de romani si-au facut o ocupatie stabila si banoasa din cresterea prepelitelor.

Si daca exista o marfa atit de utila si de apreciata de consumatori, este clar ca atunci cand ne referim la cresterea prepelitelor spunem din start :

O afacere profitabila !

Toti cei ce se ocupa de cresterea prepelitelor sustin cu sinceritate ca viata li s-a schimbat in bine datorita acestei mici pasari.

In primul rand, consumul zilnic de oua de prepelita le-a imbunatatit sanatatea, iar in al doilea rand, veniturile pe care le obtin din cresterea prepelitelor ( adica comercializarea oualor sau a carnii de prepelita ) sunt mai mult decat multumitoare.

Cresterea prepelitelor este o activitate cunoscuta inca din secolul al XII-lea in Japonia, cand erau tinute in gospodarii ca pasari de ornament, insa abia dupa a doua jumatate a a secolului al XIX-lea populatia se inmulteste considerabil, pasarile fiind crescute si pentru consum.

Pe piata autohtona, desi aceasta indeletnicire este mai noua, s-a format (odata cu aparitia fenomenului de cresterea acestor mici pasari) si o piata de desfacere.

Exista aproximativ 15 rase de prepelite pe tot globul, insa mai cunoscute sunt prepelita japoneza si prepelita faraon, cel mai des intalnite in crescatorii.

Prepelita californiana cu mot este una dintre cele mai mult cautate rase in cazul celor care cresc aceste pasari ca un hobby; la fel si prepelita Madagascar, o specie destul de rara, dar foarte cautata si apreciata.

Prepelita chineza pitica este cea mai mica prepelita de pe planeta si exista in mai multe variante de culori.

Prepelita strauss este cea mai colorata dintre toate rasele de prepelite (este albastra si are un mot portocaliu).

Prepelitele de copac sunt mai rare la crescatorii de hobby.

Piata din Romania este complet deschisa acestui tip de produse, fapt care constituie un argument cu greutate in favoarea demararii afacerii cu cresterea prepelitelor. Dar nu este nici pe departe singurul motiv.

Activitatea in sine este una foarte simpla si prezinta alte cateva avantaje importante, adevarate binecuvantari pentru orice intreprinzator inteligent.

Vom enumera doar cateva din avantajele pe care ni le aduce cresterea prepelitelor japoneze:

In primul rand, nu aveti nevoie de un spatiu pretentios. Ati scapat astfel dintr-un foc de o serie de cheltuieli majore, deoarece o crescatorie de 500 de prepelite poate fi amenajata intr-un spatiu de numai cativa metri patrati.

Ferma de prepelite poate fi amplasat oriunde: intr-un grajd, intr-o boxa existenta in casa, pe un coridor, pe o veranda, intr-un balcon sau chiar intr-un pod.

Singurele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca acel amplasament pentru cresterea prepelitelor sunt legate de existenta unei temperaturi relativ constante si de lipsa zgomotelor, a curentilor de aer si a pisicilor.

Puteti opta fie pentru varianta cresterii prepelitelor pe asternut de paie si pamant, fie pentru cresterea lor in baterii.

In ambele cazuri suprafata necesara cresterii prepelitelor este absolut modesta (maxim 20 mp).

In al doilea rand , volumul de munca necesar acestui tip de afacere este minim.

Dimineata vom administra prepelitelor furajele (aproximativ 1,5 kg) si apa (cca. 1 litru).

Seara se recolteaza ouale.

Practic, tot ce aveti de facut este sa lasati prepelitelor liniste ca sa-si vada de treaba, ele fiind adevarate masini de ouat.

In al treilea rand, p rodusele obtinute de pe urma prepelitelor sunt cu totul deosebite, fapt care inlesneste considerabil comercializarea lor.

Oul de prepelita este o adevarata „bomba cu vitamine”.

Poate parea greu de crezut, dar, fata de oul de gaina, cel al prepelitelor contine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2.

Drept urmare, este logic ca oul de prepelita sa stea la baza tratamentelor unor boli diverse.

Iar in ceea ce priveste carnea prepelitelor, va reamintim ca aceste mici pasari au fost dintotdeauna vanate pentru carnea lor delicioasa.

Faptul ca ele aproape nu mai exista in stare salbatica este o proba puternica in acest sens.

Clientii sunt consumatorii individuali, care se pot aproviziona fie direct de la dvs., fie prin intermediul unui punct de vanzare pentru oua ( amplasat intr-o piata agroalimentara).

De asemenea, clienti pot fi si angrosistii sau magazinele alimentare din orasul dvs.

Restaurantele si alte unitati de alimentatie publica pot deveni de asemenea clienti fideli si chiar parteneri de nadejde cu care sa incheiati contracte ferme de aprovizionare.

Si nu trebuie neglijate nici firmele de export, specializate pe produse alimentare, care pot asigura o valorificare superioara pe piata internationala, unde ouale si carnea de prepelita sunt foarte solicitate.

La varsta de numai 40 de zile, prepelita incepe sa oua, productivitatea ei medie fiind de cca. 25 de oua pe luna, ceea ce, in cazul unei crescatorii cu 500 de capete, inseamna o productie lunara de peste 12.000 de oua.

Vandute cu numai 0,15 lei bucata (un pret de producator care poate creste chiar la 0,2 lei bucata), aceste oua va permit obtinerea unor venituri lunare de cca 1.500 de lei.

Ganditi-va insa ca toate aceste venituri cresc direct proportional cu numarul de prepelite din micro-ferma dvs.

La un efectiv de cateva mii de capete se poate deja vorbi de o afacere in toata regula, cu avantajul ca volumul de munca nu se ingreuneaza simtitor.

Deci, pentru inceput trebuie sa tineti mine:

Singura investitie pe care trebuie s-o faceti o reprezinta achizitionarea prepelitelor si a bateriilor pentru cresterea lor.

In rest, obtinerea si amenajarea spatiului nu au cum sa ridice vreo problema.

Si nici macar nu e necesar sa achizitionati direct pasari vii:

Le puteti obtine chiar dvs. din oua de prepelita fecundate pe care sa le incubati intr-un incubator obisnuit.